Airi Rekilä

”Menneisyydestä kasvaa tulevaisuus.”
– Airi Rekilä

Airi Rekilä (synt. 1946) on ravintokouluttaja, homeopaatti ja luennoitsija yli 40 vuoden kokemuksella. ”Ravintogurunakin” tunnettu Airi on maitohappobakteeritietouden uranuurtajia sekä ensimmäisen suomalaisen maitohappobakteerivalmisteen kehittäjä. Tämä juoma tunnetaan nimellä Boris-maitohappobakteerijuoma. 1983 nimensä saanut juoma kantaakin Airin oppien keskeistä sanomaa sloganillaan:

Suolisto on meidän juuret: Jos siellä vallitsee tasapaino bakteerien kesken, tunnemme voivamme hyvin.

Airi on omistanut elämäntyönsä kotimaallemme luontoa ja ihmistä kunnioittaen. Ravitsemusoppeja Venäjällä ja Keski-Euroopassa hakenut Airi ymmärsi jo varhain, että perinteillä ja ravitsemuksella on suuri merkitys ihmiselle. Ne tekevät yhteistyötä kehomme kanssa. Airi summaakin seuraavassa oppiensa keskeisen sanoman:

”Aurinko antaa kasvun, kuu kierrättää nesteet. Eri puolelle maailmaa näihin valo-olosuhteisiin kehittyi erilaisia kasveja, eteläiseen Eurooppaan erilaisia kuin Pohjolaan. Pohjolan kasvit tarvitsevat siis yötöntä yötä. Lyhyt kiihkeä kasvukausi on yöttömän yön tuotos. Mitä enemmän solut pystyvät tunnistamaan ruoka-aineiden sisältämiä mekanismeja, sitä paremmin solun sisällä voidaan. Meidän kehomme tarvitsee yhä samoja aineita, jotka geeniperimämme tunnistaa. Luonto meissä, kehomme ja mielemme, tekevät riemuiten yhteistyötä kanssamme, mutta vain jos ymmärrämme luonnonlait ja sopeutamme lakimme niihin. Sanoma on yksinkertainen: meidän kannattaa koostaa ruokamme omassa maaperässämme kasvaneista kasviksista, tuoreeltaan jauhetusta täysjyväviljasta, maitohappobakteereja sisältävistä tuotteista ja muista ruoka-aineista, jotka löytyvät mahdollisimman läheltä luontoa. Ihmisen tulisi huolehtia itsestään, erityisesti entsyymitoiminnasta, verisuonistosta ja suoliston bakteerikannasta. Elimistölle parhaiten soveltuvan ravinnon hyödyntäminen edellyttää kuitenkin myös elimistön puhdistamista. Hyvinvointiviikoilla elimistö saa mahdollisuuden toipua.”

Airi on kirjoittanut oppiensa pohjalta kirjan Syö itsesi suomalaiseksi (julkaistu vuonna 2009). Hän halusi jättää taakseen kirjan, joka avaa hänen ideologiaansa tulevillekin sukupolville, ja joka kantaa läpi vuosien – jota ajanpatina ei unohda. Ajaton teos jonka musta valkoisella kutsuu meitä luontoäidin syliin kuuntelemaan kuisketta menneiltä ajoilta katse tulevassa.

Jo eläkeikään ehtinyt Airi jatkaa kuitenkin vielä intohimolla elämäntyötään ja vetää hyvinvointiviikkojaan oppiensa pohjalta.